BORGVATTENBYGDENS UTVECKLING EKONOMISKA FÖRENING

Under vintern 1993 undersökte Bygruppen den bästa formen för att skapa utveckling i Borgvattenbygden.

Svaret var enkelt: - de viktigaste frågorna för bygdens framtid är att trygga sysselsättning för bofasta, särskilt med tanke på att behålla kvinnorna och de yngre som vill bo kvar, men inte har några möjligheter att försörja sig.

Den 12 februari 1994 i samråd med andra byföreningar i länet och med hjälp av rådgivare på Kooperativ Utveckling etablerade vi Borgvattenbygdens Utveckling Ekonomiska Förening.

Denna förening omfattar inte bara utbildningsgruppen, utan har en bred förankring i hela bygden.

Målen i föreningen är medvetet väldigt breda. Citat ur stadgarna: "att initiera, stimulera, utveckla och driva verksamheter såsom småskalig företagsamhet, service samt utbildning. Turistisk – och social verksamhet i syfte att skapa sysselsättning och förutsättning för permanent boende i församlingen".

Detta innebär att, i förlängningen kan, den ekonomiska föreningen ta på sig eller stödja en mängd projekt som angår hela bygdens framtid. T.ex. byggandet av äldreboende eller ett hantverkshus.

Det första målet var att få igång de arbetstillfällen som vi redan har påbörjat, både inom tjänstesektorn och i andra områden.

Vi prioriterar jobb åt bygdens kvinnor och förutom tjänstejobb håller också på att stötta ett begynnande kvinnoprojekt i bygden baserade på konfektion. Vi jobbar aktivt med markandsföring av bygden, både som turistort och för företagsetablering.

Bakgrund till bildandet

Medlemmar ur Borgvattnets IK, RAUB (RAgunda Utvecklings AB) och Arbetsförmedlingen startade en kurs för att skapa arbetstillfällen i bygden.

Idéen var att 8 stycken arbetssökande skulle lära sig grundkunskaper i data användning och distansöverbyggande teleteknik för att kunna höja kompetensen inom området och sedan locka hit arbete…antingen genom nyetablering av företag här, utlokalisering av vissa tjänster eller att själva kunna starta eget och konkurrera på tjänstemarknaden.

En annan viktig del av kursen gällde att lära sig både i teori och praktik hur man aktivt raggar jobb till bygden.

En av våra första uppgifter var att tillsammans med alla här i bygden, analysera vår bygd och bena ut problematiken i starka och svaga sidor. Det gav oss en stark tilltro till våra möjligheter. Vi kände från början ett stort stöd både från folket i bygden.

RAUB och Arbetsförmedlingen visade ett starkt förtroende och lät oss själva utforma innehållet. Vi kunde påverka innehållet av kursen själva och mycket tid lades ner på utveckling av nätverk av företagare, som hade möjlighet att förlägga jobb hit eller etablera sig här. Flera visade sig intresserade av den möjligheten vi kunde erbjuda.